شناور شدن قیمت بلیت بحث اصلی این روزهای سینمای ایران است؛ اقدامی که میتواند هم ساعات مرده سینما را احیا کند و هم مخاطبینی که از سینما فاصله گرفتهاند را به آنجا بازگرداند. هرچند که این اقدام باید توسط همه سینماها برای احیای سینما انجام شود.
این روزها یکی از دغدغههای مدیران سینماها و حتی شرکتهای پخش فیلم نبود مخاطب است، چرا که با توجه به افزایش هزینههای زندگی به نظر میرسد که سینما رفتن از سبد فرهنگی خانوارها کم شده است و کمتر مخاطبی حاضر به هزینه کردن ۴۵ هزار تومان بلیت برای تماشای آثار روی پرده سینماها است. در واقع کم شدن توان اقتصادی مخاطبان از یک سو و فشاری که سینماداران به دلیل نبود مخاطب متحمل شدهاند، باعث شده تا مشکلات فراوانی پیش روی آثار سینمایی و سینماگران قرار بگیرد.
در تازهترین اتفاق، حوزه هنری که بیشترین سالنهای سینمایی را در اختیار دارد، با رصد و تحلیل روشهای سنتی و مدرن جهان و متناسب سازی آن با شرایط حال حاضر کشور، دست به شناور کردن قیمت بلیت برای یک فیلم سینمایی زده است تا پس از ارزیابیها و همچنین تحلیل نقاط قوت و ضعف این طرح، آن را برای تمامی فیلمهای خود در دستور کار قرار دهد.
با اجرایی شدن این طرح از سوی حوزه هنری به نظر میرسد که شرکتهای توزیع پخش نیز قدرت ریسک بیشتری برای اکران آثار تازه نفس خود داشته باشند. چرا که پخش فیلمها و نیم بها شدن قیمت بلیت سینماها میتواند مخاطب بیشتری را به سالنهای سینمایی بکشاند.
طبق گفتههای مدیران بهمن سبز این طرح در حال حاضر بهصورت آزمایشی برای فیلم “هِناس” در حال اجرا است اما بهطور کلی چهار فاکتور فیلم، زمان، سالن و سانس برای این منظور در نظر گرفته شده است. اینگونه فیلمهایی که در سانسهای ابتدایی روز که عموماً مخاطب چندانی ندارد نیز بهخاطر قیمت پایین میتواند مورد توجه قرار بگیرد. همچنین فیلمهایی که کمتر مورد توجه قرار دارند نیز بهخاطر قیمت مناسبی که پیدا میکنند میتوانند از فروش بهتری برخوردار باشند.
در ادامه دیدگاههای برخی از سینماداران، پخشکنندهها و تهیهکنندگان سینمای ایران را در اینباره میخوانیم.
شناور شدن قیمت بلیت طرح ارزشمندی است
داریوش باباییان تهیهکننده و مدیر شرکت پخش شکوفا فیلم که مدتی است فیلمی توزیع نکرده است، در این زمینه میگوید: چند فیلم آماده داریم که متأسفانه به شیوع کرونا برخوردیم و دست نگه داشتیم اما با همه این تفاسیر در همین مدت اخیر توانستیم چند فیلم اکران کنیم، اما به طور کلی با افزایش قیمت بلیت سینماها و شرایط اقتصادی حاکم برجامعه امکان پخش و توزیع فیلم چندان میسر نیست، چرا که اولاً مخاطب قدرت حضور در سینما با قیمت بلیت ۴۵ هزار تومانی را ندارد، دوم این که دانلودهای غیرقانونی نیز خود مزید بر علت شده است. همچنین وقتی پس از گذشت مدت کوتاهی فیلمها اکران آنلاین میشوند مخاطب ترجیح میدهد به جای آنکه در سالن سینما به تماشای فیلم بنشیند با یک بار خرید بتوانند دسته جمعی اثر دلخواه خود را تماشا کنند و هزینه یک بلیت را داشته باشند. همه این عوامل دست به دست هم داده است تا مخاطب سینما کم شود. با این قیمت مردم نمیتوانند به تماشای فیلم در سالن سینما بنشینند و ما هم اعلام کردیم که قصد داریم با همکاری سینماداران قیمت شناور را اجرایی کنیم.
او در ادامه درباره طرح حوزه هنری برای شناور کردن قیمت بلیت سینماها افزود: ما در جلسه شورای پخش فیلم نیز در این باره صحبت کرده بودیم، حالا که قیمت بلیت یک فیلم نیم بها شده و پاسخ مناسب از سوی مخاطب دریافت شده، بهتر است در تهران و شهرستانها و در ساعات مرده سینماها این اتفاق برای تمامی فیلمهای روی پرده رخ دهد تا بتوانیم در این زمینه برنامهریزی درستی داشته باشیم و مخاطبان را به سالنهای سینمایی بکشانیم. طرحی که حوزه هنری در نظر گرفته بسیار ارزشمند است و باید برای تمامی فیلمها در سالنهای سینمایی رخ دهد، چرا که همانطور که گفتم همه مردم نمیتوانند با قیمت ۴۵ تومانی از امکانات سینماها بهره ببرند، اما با نیم بها کردن این امکان فراهم میشود؛ ضمن این که سینماهای تک سالن نیز میتوانند مخاطب بیشتری را با اجرایی شدن این طرح جذب کنند.
آیین نامهای که نیازمند تغییر است
امیرحسین حیدری مدیر شرکت نمایش گستران نیز در این زمینه معتقد است شناور بودن قیمت بلیت اتفاق خوبی است که در دنیا رخ داده است سالها پیش نیز این پیشنهاد از سوی سینماداران و پخش کنندگان مطرح بود اما تهیهکنندگان چندان تمایلی به این طرح نداشتند و خب طبیعتاً این اتفاق نیز چیزی نیست که من به عنوان شرکت پخشکننده و یا سینمادار بخواهم به تنهایی درباره آن تصمیم بگیرم. قیمت بلیت سینماها با توجه به آییننامهای که تصویب میشود و تبدیل به قانون میشود اجرایی شده و یک مجموعه سینمایی به تنهایی نمیتواند آن را انجام دهد. بنابراین شناور شدن قیمت بلیت در یک تعداد سینمای خاص نمیتواند تبدیل به یک قانون کلی شود.
او ادامه داد: اما این که مؤسسه بهمن سبز به شکل پایلوت این طرح را در سینماهای خود و درباره فیلم خود اجرایی کرده اتفاق خوبی است که میتواند تبدیل به یک قانون برای همه فیلمها و همه سینماها شود، اتفاقی که در تمام دنیا در حال انجام است و اصولی است. حتی در برخی از کشورها در ساعتها و انتخاب صندلی نیز این شناور بودن قیمت بلیت مطرح است. اجرایی شدن این طرح در شکل کلی نیازمند تغییر آییننامه است که با اجماع صنوف قابل اجراست.
پخش کننده فیلم«پسران دریا» ههمچنین اظهار کرد: در حال حاضر بحث قیمت بلیت مطرح نیست و دغدغه اصلی این نیست چرا که باید طرحهایی ارائه شود تا مردم به سالنهای سینمایی بیایند. سینما نیازمند تبلیغ است تا دوباره به سبد فرهنگی خانوار بازگردد. این رقم در حال حاضر رقم بالایی نیست و با وجود فیلم خوب و اطلاع رسانی درست قطعاً مخاطب به سینما میآید. شناور شدن قیمت بلیت اتفاق خوبی است که امیدوارم تبدیل به یک قانون کلی شود و به شکل سراسری در همه سالنهای سینمایی کشور انجام گردد.
اجرای این طرح را به فایل نیک میگیرم
ناصر شفق دیگر تهیهکننده سینما اما در این زمینه نظر دیگری دارد. او که مدتی است پخش فیلمی را برعهده نداشته است، معتقد است سینمای ایران بعد از انقلاب اسلامی به زیر ساختهایش توجه کافی نداشته است و تعداد سالنهای آن متناسب با جمعیت و گسترش شهرها افزایش نیافته است. متأسفانه در دولتهای مختلف آن چنان که باید و شاید به فضاهای فرهنگی توجه نشده است و تلاشهایی که در این زمینه صورت گرفته نیز اغلب به شکل فردی بودهاند و عملاً کار جدی در عرصه پخش و توزیع فیلم در کشور بوجود نیامده است.
او ادامه داد: اگر در گذشته تولید فیلم یکی از عناصر جذب مخاطب برای فیلم بوده اکنون در دنیای مدرن و پیشرفته ابتدا شرکتهای توزیع، تولید را تحت کنترل خود درآوردهاند و در حال حاضر ذائقهسازی مصرفکننده از فضای مجازی نشأت گرفته شده است.
تهیهکننده «تقاطع» بیان کرد: در این شرایط و در درازمدت، مردم عادت سینما رفتن را کنار میگذارند چرا که قرابتی با آنچه که بین سینما و مردم است دیده نمیشود و سالنها خالی مانده و دفاتر پخش نیز متضرر خواهند شد. سود یا اقتصاد مبحث اصلی صنعت سینما است و تا زمانی که به عنوان صنعت به این هنر نگاه نشود، طبیعتاً مشکلات عدیدهای به دلیل همین سیاستگذاریهای اشتباه وجود خواهد داشت.
شفق در ادامه درباره شناور کردن قیمت بلیت توسط حوزه هنری اظهار کرد: سینما اگر در شهرها و شهرهای دور افتاده جریان داشته باشد قدرت خواهد داشت، چون علاقمندی به سینما برای تمام جمعیت کشور باید ایجاد شود، در غیر اینصورت شناور شدن قیمت بلیت در جذب مخاطب اثرگذار نیست. من این اقدام حوزه را به فال نیک میگیرم و امیدوار هستم که این طرح به شکل کلی در تمام سینماهای کشور رقم زده شود و کار حوزه هنری در این راستا نیز در خور و شایسته است. باید این شناور شدن در تمامی سانسها اتفاق بیفتد در این شرایط دولت باید بسته فرهنگی تعریف کند و حداقل بتواند بند میان مخاطب و سینما را بهم پیوند دهد. وقتی مخاطب فیلم نبیند کم کم سینما را کنار خواهد گذاشت. بنابراین هر قدمی که برای بهبود وضعیت فرهنگ و هنر کشور برداشته شود، قطعاً مفید است و امیدوارم که به نفع مردم بالاخص قشر ضعیف جامعه باشد.
منبع: تسنیم