سمیرا افتخاری: طی سالیان گذشته تمرکز در ساختوساز سینماها و مراکز فرهنگی عمدتا روی تهران بهعنوان پایتخت بیش از استانها و شهرهای دیگر کشور بود. ازهمینرو، بسیاری از مواقع شهرهای فاقد امکانات اولیه بودند و عمدتا نیز سالنهای سینمایی فرسوده شده و از عمر مفیدشان بسیار گذشته بود. همین عدم توجه به سالنها و بهروز نشدن تجهیزات نیز موجب شد بسیاری از آنها بهدلیل نبود مخاطب کافی و عدم تامین نیاز مخاطب فرهنگی، خالی مانده و پس از مدتی نیز بهدلیل حاصل نشدن دخلوخرج، سالنها بسته شوند یا تغییر کاربری دهند. همانطور که این روزها اخباری مبنیبر تغییر کاربری سالنهای سینما همچنان به گوش میرسد.
این اتفاق تا جایی پیش رفت که بسیاری از شهرهای کشور، فاقد سالن مناسب برای نمایش آثار سینمایی شدند، این درحالی است که ما همچنان به داشتن سالن سینمایی نیازمند هستیم؛ چراکه نسبت سالن به میزان جمعیتی که وجود دارد، برابر نیست. حوزه هنری بهعنوان یکی از متولیان سالنداری از اواخر دهه ۹۰ شروع به ساخت و بازسازی سالنهای سینمایی خود کرد و حاصل آن در فاز نخست طرح توسعه سالنهای سینمایی، افزوده شدن ۶۵ سالن به مجموع سالنهای موجود بود. تا پیش از آن سالنهای حوزه هنری شامل ۱۰۳ پرده سینمایی بود که پس از اتمام فاز نخست، این عدد به ۱۶۸ پرده رسید.
درواقع ۴۸۰ سالن سینمایی که در کل کشور موجود بود حالا تبدیل به ۶۵۲ سالن سینمایی شده و این خود اتفاق فرخندهای را در کشور رقم زد. با رشد ۲۶درصدی سالنهای سینما هنوز فاصله تا نقطه آرمانی بسیار است؛ اما همین اتفاق نیز میتواند آغاز روندی باشد که در تمامی شهرهای کشور حداقل دو سینما یا پردیس سینمایی جایگذاری شود تا مخاطبان بتوانند با هر سلیقهای به تماشای آثار سینمایی بنشینند. البته این طرح در فاز دوم خود از سوی حوزه هنری ادامه یافت و با ساخت و بازسازی بسیاری از همین سالنهای فاقد امکانات، موج جدیدی از سالنها و پردیسهای تازهنفس به گردونه اکران اضافه شدند.
همزمانی این ساختوسازها با شیوع کرونا باعث شد زمانی که سالنها تعطیل بودند این امکان فراهم شود و بازسازیها بدون تعطیلی اجباری سینماها در زمان اکران صورت بگیرد. براساس همین تا پایان فاز دوم طرح توسعه سالنهای سینمایی حوزه هنری ۱۹ سینما یعنی چیزی حدود ۹۲ سالن سینمایی دیگر است که به مجموع داشتههای حوزه هنری افزوده خواهد شد و در شهرهای بدون امکانات یا کمبرخوردار این امکان محقق خواهد شد. تا جایی که امروز در بسیاری از شهرهای فاقد سینما، شاهد سالنهای سینمایی بهروزشده با تجهیزات و امکانات روز هستیم.
یکی از این اتفاقات افتتاح پردیس سینمایی مهر گنبد است که پس از سالها این سالن سینمایی بازسازی و به یک پردیس با ۶سالن تبدیل شده است تا لقب بزرگترین، مجهزترین و مدرنترین سینمای شمال شرق کشور را از آن خود کند. پردیس سینمایی مهر گنبد در فاز دوم طرح توسعه سینماهای حوزه هنری، توسط موسسه بهمن سبز در دست بازسازی قرار گرفته است تا تنها سینمای فعال این شهر با ۵۲۷ صندلی باشد. این سینما که پیش از این یک سالن داشت، درحالحاضر تبدیل به پردیس سینمایی با ۶ سالن شده است که سالنهای قابوس، گنبد، آبشار، مهتاب، گلستان و رنگینکمان به ترتیب با ۳۸۶، ۲۷، ۲۶، ۳۹، ۲۵ و ۲۴ و درمجموع ۵۲۷ صندلی از ابتدای تیرماه میزبان مردم شهر گنبد باشد.