پس از گذشت بیش از دو سال از شیوع کرونا، کسب و کارهای آسیبدیده از شیوع این ویروس چشم امیدشان به پسا کرونا است، سینماداران یکی از اقشاری بودند که در این دوران بهعلت محدودیتهای کرونایی دچار آسیبهای مالی فراوان شدند، اما با فروکش کردن تب و تاب این ویروس بهنظر میرسد مخاطبان هنوز با سینما آشتی نکردهاند و چشم سینماداران به رونق در گیشهها است.
وضعیت اقتصادی، نبود فیلمهای پرمخاطب و مطابق با سلیقه عمومی جامعه، افزایش قیمت بلیط سینما مزید بر علت شده تا مخاطبان با سینما قهر کنند و دیگر رغبت چندانی برای حضور در این مجموعههای فرهنگی از خود نشان ندهند، البته این استقبال کم از سینما دلایل متعدد دیگری نیز دارد که میتوان به عرضه فیلمهای سینمایی در حال اکران بهصورت رایگان در شبکههای نمایش خانگی اشاره کرد.
رفتن به سینما در گذشته یکی از تفریحات مورد علاقه خانوادههای ایرانی محسوب میشد، در دورانی که بسیاری از خانوادهها از دسترسی به وسایل الکترونیکی و صوتی مانند دستگاه پخش ویدئو و لوح فشرده محروم بودند، برای دیدن فیلمهای سینمایی در حال اکران به سینما مراجعه میکردند و قطعا خاطرات خوبی برای خانوادهها و گروههای دوستانه در آن دوران رقم میخورد.
در گذشته و حتی قبل از شیوع بیماری کرونا، شاهد فروش میلیاردی برخی آثار سینمایی تولیدشده در کشور بودیم، اما در بیش از دوسال گذشته آمار فروش فیلمهای اکران شده چنگی بر دل نمیزند و باید نگران وضعیت سینماهای کشور که بخشی از فرهنگ و هنر این مرز و بوم است، باشیم.
بهنظر میرسد فعالان حوزه سینمایی در سالهای اخیر تلاش چندانی برای جذب مخاطب به سمت سینما نداشتهاند، بسیاری از فیلمهای تولید شده در این سالها محتوای مناسبی نداشتند، حال باید دید متولیان فرهنگ و هنر چه برنامهای برای جذب مخاطب به سینما دارند.
موضوع مهم دیگری که این روزها علاقهمندان با سینما با آن مواجه هستند، افزایش قیمت بلیط سینما است، سینما امروز به یک تفریح نسبتا لوکس تبدیل شده است و باید گفت افزایش قیمت بلیط سینما با کاهش تعداد مخاطب رابطه مستقیمی دارد و شاید در این شرایط اقتصادی تماشای فیلم در سینما از اولویت خانوادهها خارج شود.
بودجههای فرهنگی دستگاههای اجرایی برای سینما هزینه نمیشود
مهدی حسنزاده- مدیر امور سینمایی حوزه هنری چهارمحال و بختیاری و مدیر پردیس سینمایی بهمن شهرکرد در گفتوگو با ایسنا در خصوص وضعیت سینماهای استان در حال حاضر، اظهار کرد: قبل از شیوع کرونا سینما بهمن شهرکرد تنها دارای یک سالن برای اکران فیلمهای سینمایی بود و تلاش میشد تا فیلمها مطابق با انواع سلیقهها اکران شود، اما قدرت مانور برای پوشش تمامی سلیقهها در سانسهای مختلف کم بود.
وی افزود: اما بازسازی سینما بهمن شهرکرد و تبدیل آن به پردیس سینمایی، اکنون امکان اکران همزمان پنج فیلم سینمایی در حوزههای مختلف اجتماعی، دفاع مقدس، کودک و نوجوان، کمدی و هنر و تجربه وجود دارد، در دوران کرونا سالنهای سینما با ۳۰ درصد ظرفیت فعال بودند، اما باتوجه به شرایط فعلی، محدودیتها برای استفاده مخاطبان از سینما برداشته شده است.
حسنزاده با بیان اینکه احساس نیاز برای اکران فیلمهای سینمایی در پردیس سینمایی بهمن در شهرکرد وجود دارد، عنوان کرد: اکنون شرایط برای پوشش تمامی سلایق در سینما بهمن شهرکرد فراهم است، با افزایش فروش بلیت سینما مواجه هستیم، اما شرایط راضیکننده نیست.
مدیر پردیس سینمایی بهمن شهرکرد در خصوص انتشار غیرقانونی برخی فیلمهای سینمای در حال اکران بر پرده سینما بر بستر برخی سایتها و صفحات مجازی، توضیح داد: این مسئله به عوامل تولید تا اکران آثار سینمایی ضربه میزند، باید جلوی این کار غیرقانونی گرفته شود، این موضوع کمسابقه بود، اما برنامههایی برای جلوگیری از این مسئله وجود دارد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه بسیاری از دستگاههای اجرایی، ارگانها و نهادها دارای بودجه فرهنگی هستند، توضیح داد: این بودجه میتواند در راستای کمک به فرهنگ و هنر در حوزه فیلم و سینما هزینه شود، برای مثال این دستگاهها میتوانند یک سانس از اکران فیلم سینمایی را برای کارکنان و خانوادههای آنها اجاره کنند و از تخفیف ۵۰ درصدی برخوردار شوند و از محیط فرهنگی، تفریحی و سینمایی بهمن نیز استفاده کنند.
حسنزاده با بیان اینکه حداقل هزینه بلیت سینما در پردیسهای سینمایی مدرن ۴۵ هزار تومان تعیین شده است، یادآور شد: اما اکنون بلیت سینما در پردیس سینمایی بهمن شهرکرد ۳۵ هزار تومان است و برای دستگاههای اجرایی تخفیف ۵۰ درصدی در نظر گرفته میشود، اما با این حال دستگاههای اجرایی تمایل چندانی برای حضور در سینما ندارند.
مدیر امور سینمایی حوزه هنری چهارمحال و بختیاری در پایان تاکید کرد: برنامههای فرهنگی متعددی برای اجرا در مجموعه فرهنگی، تفریحی و سینمایی بهمن شهرکرد پیشبینی شده است، سینما روباز این مجموعه نیز فعال شد.
کم شدن استقبال از سینما یک مقوله کشوری است
احسان قائدی- رئیس حوزه هنری چهارمحال و بختیاری نیز در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه کسب و کارهای بسیاری در ایام شیوع کرونا دچارآسیب شدند، اظهار کرد: حوزه فرهنگ و هنر نیز از این قائده بهعلت مردم محور بودن فعالیتها مستثنی نبود، بسیاری از نشستها و محافل ادبی و هنری تعطیل شد و بسیاری از فیلمهای سینمایی نیز در صف اکران ماند.
وی افزود: خوشبختانه با حمایت حوزه هنری سینما بهمن شهرکرد به پردیس سینمایی تبدیل شد و اکنون قابلیت اکران همزمان پنج فیلم در این پردیس وجود دارد و میتوان انواع سلیقهها را پوشش داد، تمامی شهرهای کشور دارای این ظرفیت نیستند.
قائدی در ادامه با بیان اینکه امروز سینما به یک تفریح لوکس در کشور تبدیل شده است، گفت: بسیاری از خانوادهها توان پرداخت مبلغ ۳۵ هزار تومان برای خرید بلیت سینما را ندارند، قطعا اگر قیمت بلیت سینما کاهش پیدا کند، استقبال مردم از سینما این کاهش را جبران خواهد کرد.
رئیس حوزه هنری چهارمحال و بختیاری در خصوص آسیب نمایش فیلمهای سینمایی در حال اکران در پلتفرمهای شبکه نمایش خانگی، توضیح داد: زمانیکه فیلم اکران شده بر پرده سینما در مدت زمان کوتاهی از طریق این پلتفرمها در اختیار مردم بهصورت رایگان قرار میگیرد، قطعا فرد اقبال چندانی برای رفتن به سینما و صرف هزینه برای دیدن فیلم نخواهد داشت.
وی با بیان اینکه سینما جزو اولویتهای دستگاههای اجرایی در حوزه فرهنگ محسوب نمیشود، بیان کرد: فیلم «موقعیت مهدی» در دوماه گذشته برای چندمین بار بهصورت نیم بها برای کارکنان دستگاههای اجرایی اکران شد، اما عموما همین بودجههای اندک فرهنگی در دستگاههای اجرایی صرف موضوعات نمایشی مانند نصب بنر، تراکت و … میشود.
قائدی با اشاره به اینکه کم شدن استقبال از سینما یک مقوله کشوری است و تنها مختص چهارمحال و بختیاری نیست، یادآور شد: شورای فرهنگ عمومی میتواند با ملزم کردن دستگاههای اجرایی، بودجههای فرهنگی این مجموعهها را به سمت سینما هدایت کند.
رئیس حوزه هنری چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه متاسفانه تهیهکنندگان و کارگردانان سینما به سلیقه مخاطب توجه چندانی ندارند، توضیح داد: فیلمهای کمدی به سمت ابتذال در حال حرکت هستند، اما فیلمهای خوب مانند «موقعیت مهدی» و «روزصفر» باوجود اینکه قابلیت ارائه به افکار عمومی را داشت، فروش چندانی نداشتند.
وی ادامه داد: در چهارمحال و بختیاری تنها در شهرکرد سالن سینما وجود دارد، در شهرستانهای فارسان و بروجن نیز زیرساخت لازم برای اکران فیلم بر پرده سینما وجود دارد، همچنین میتوان اکرانهای مردمی را در سطح استان راهاندازی کنیم، اکران فیلمهای سینمایی در روستاها توسط انجمن سینمای جوان در حال انجام است.
قائدی با بیان اینکه سینما روباز پردیس سینمایی بهمن شهرکرد بهزودی افتتاح خواهد شد، گفت: در بسیاری از شهرها، شهرداریها یکه و تنها سینماداری میکنند و فضاهایی را برای اکران فیلم در پارکها و فضاهای عمومی پیشبینی کردهاند، اما در چهارمحال و بختیاری، شهرداریها به این مقوله ورود نکردهاند، فرهنگ باید برای مجموعه شهرداری اولویت باشد.
رئیس حوزه هنری چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: احیای سینما روباز پارک ملت شهرکرد از مدتها قبل مطرح شد، اما این مسئله عملیاتی نشد، بهدنبال اجرای طرح سینما ماشین هستیم، سینما روباز باید در مکانهای عمومی مانند پارکها دایر شود، در این مقوله نیازمند همکاری شهرداری، بخش خصوصی و ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هستیم.
منبع: ایسنا- چهارمحال و بختیاری